541834e24c361fb30ceb502c_koenrens.jpg

"Het zijn energieke, vrolijke lefgozers die hun zaakjes goed op orde hebben. Ze lijken te weten wat ze doen en gaan er voor. Dat is de kwaliteit waarmee ze het ver kunnen schoppen!" (Mpodia)

De luisteraar zal misschien vinden dat Koen Brouwer (24) en Rens Polman (23) hoge stemmen hebben, maar in groep 4 van de basisschool waren die nog veel hoger. Toen werden ze vrienden en besloten ze al om dingen anders te doen, om dingen zelf te doen en om daarmee Nederland te veroveren. Na de middelbare school was er geen tijd voor studeren. Alle tijd en energie ging naar de kunst. Geen back-up, geen plan B, recht op hun droom af. Op 31 maart 2011 kreeg dit de naam: "Lieve Bertha".

Muziek
De muziek van Lieve Bertha is nederpop met een vleugje kleinkunst. Aan hun eigenzinnige, Nederlandstalige liedjes kun je horen dat ze zich breed laten inspireren, maar het vooral bij zichzelf zoeken. Ze worden vergeleken met Simon and Garfunkel, Blof, Jruk en Acda en de Munnik, maar op niemand lijken ze echt. Ze zijn jonger, frisser: iets nieuws. Hun meerstemmige zang, gevatte poëtische teksten, innemende persoonlijkheid, theatrale performance en de bijzondere publieksparticipatie zorgen samen voor de magie van Lieve Bertha. Koen en Rens vinden dat optreden iets is wat je niet alleen doet, maar samen met het publiek. Alleen dan ontstaat de magie.

Grote Prijs van Nederland
In 2012 deed Lieve Bertha met haar band mee met de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer-Songwriter. Ze bereikte de finale in Paradiso en wonnen daar de publieksprijs met een recordaantal van 40% van alle stemmen.

Film
Naast de muziek maken ze filmpjes waarmee ze hun visie op het leven propageren: "Kijk buiten de normale kaders en durf je dromen na te jagen". In deze filmpjes doen ze dingen die mensen wel zouden willen doen, maar vaak niet durven of proberen. Wie slaapt er nou in de etalage van een beddenzaak en wie bedenkt het om een tentje op te hangen aan de Euromast en daarin de overnachten? Hun pakkende filmpjes worden online veel bekeken en zijn een van de redenen dat Lieve Bertha een inspiratiebron is voor veel jonge mensen.
Hun filmpjes zijn ook te zien op BNN 101tv. Zo zijn de filmpjes dus niet alleen online te bekijken, maar ook op de buis.

Touwtjes in handen
Omdat Koen en Rens graag zelf de touwtjes in handen hebben, hebben ze besloten om bijna alles zelf te doen. Ze zijn hun eigen management en label en ze hebben hun EP’s “Er Moet Een Meisje Bij” en "Meisje In Het Gras" dus zelf geproduceerd. Dit alles niet zonder succes want in twee jaar zijn zijn ze uitgegroeid tot een begrip voor vele jonge mensen in Nederland. "Met een beetje geluk en de juiste strategie kunnen ze zomaar een vaste waarde worden in Nederpopland." (LiveXS)

Waarom ‘Lieve Bertha’?
We komen beiden graag in de kringloop, en op een van onze uitstapjes vonden wij een hele oude foto van een excentrieke vrouw in een grote lijst. Deze konden we niet laten hangen. We hebben haar Bertha gedoopt. Sindsdien hangt ze boven de schouw. Benieuwd hoe Bertha eruit ziet? Klik hier voor een foto.

541864885256b8b51d406a87_Rens_Polman.jpg

Rens Polman
23 jaar
Gitaar, zang, compositie

5418647ae23c05b71db90155_Koen_Brouwer.jpg

Koen Brouwer
24 jaar
Zang, tekst

541864955256b8b51d406a88_David_Pronk.jpg

David Pronk
Toetsen

5418649e5256b8b51d406a8a_Dennis_Bordeaux.jpg

Dennis Bordeaux
Bas

541864b34c361fb30ceb55bf_Freek_Koopmans.jpg

Freek Koopmans
Drums